Μεγεθυντικοί φακοί, κρύσταλλοι, σφαίρες κλπ έχουν βρεθεί σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι φακοί αυτοί χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από όσους είχαν μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμό, για την ανάγνωση παπύρων, μεγέθυνση, σμίκρυνση και βρήκαν αμέτρητες εφαρμογές σε τέχνες όπως στην δημιουργία περίτεχνων κοσμημάτων, μικρογλυπτική αλλά είχαν επίσης και πολλές άγνωστες και μυστήριες χρήσεις.
Βρίσκουμε πληροφορίες ενδείξεις αλλά και αποδείξεις για την ύπαρξή τους στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τους φακούς ως ευρήματα σε πολλά μουσεία του κόσμου. Υπάρχει όμως ένα αόρατο χέρι το οποίο φροντίζει όχι μόνο να μην αποκαλυφτεί αυτή η τεχνολογία των προγόνων μας με πολλά ευρήματα να είναι κρυμμένα ή να μην αναδεικνύονται αλλά και οι μεταφραστές των αρχαίων κειμένων εσκεμμένα παραποιούν τις λέξεις των κειμένων αυτών που να φέρονται στη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να παραμένει η τέχνη της οπτικής, η χρήση και οι εφαρμογές της σε ότι αφορά στους αρχαίους μας προγόνους στο σκότος. Σε αυτήν την εργασία θα προσπαθήσω να παρουσιάσω αρκετές και άγνωστες πτυχές της “χαμένης” τεχνολογίας αυτής έχοντας ως οδηγό αρχαιολογικά ευρήματα, αποδείξεις, αρχαία κείμενα και σύγχρονη βιβλιογραφία. Για περισσότερες πληροφορίες, εμπεριστατωμένη και ενδελεχή μελέτη θα σας παραπέμψω στην αγγλική έκδοση του βιβλίου The Crystal Sun (1999) του Robert Temple το οποίο είχε ανακοινωθεί εδώ και μία δεκαετία ότι θα μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα αλλά δεν προχώρησε η μετάφραση και κυκλοφορία του ως τώρα. Ο Robert Temple είναι επίσης ο συγγραφέας του The Sirius Mystery καθώς και άλλων ενδιαφερόντων βιβλίων όπως το The Sphinx Mystery και το Egyptian Dawn το οποίο συνέγραψε με τον Δόκτωρα Ιωάννη Λυριτζή ο οποίος χρονολόγησε και τις πυραμίδες της Αιγύπτου αλλά και του Ελληνικού (Η χρονολόγηση της Πυραμίδας του Ελληνικού είχε ως αποτέλεσμα την δια νόμου απαγόρευση χρονολόγησης των Ελληνικών Πυραμίδων).
ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Οι Ντογκόν σε τελετουργικό δρώμενο αφιερωμένο στον ΣείριοΟι “λόγιοι” οι οποίοι μεταφράζουν τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων έχουν αφαιρέσει πολλές λέξεις που έχουν να κάνουν με την οπτική με την δικαιολογία ότι αυτές ήταν λάθη των αρχαίων. Κατόπιν εφόσον τις έχουν αντικαταστήσει με νέες λέξεις δικής τους εμπνεύσεως έχουν πεί ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή μαρτυρία για την οπτική. Εκείνοι είναι όμως κυρίως υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της επιστήμης αυτής από την ιστορία.
Το 1928 στο περιοδικό The Antiquaries Journal (Αγγλία) ο συγγραφέας H.C. Beck έγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Early Magnifying Lenses”. Στο εν λόγω άρθρο ο συγγραφέας επιμένει με πολύ ενθουσιασμό στην ύπαρξη μεγεθυντικών φακών και δίδει αρκετά παραδείγματα: Αιγυπτιακά, Καρχηδονιακά και Μινωϊκά.
Στο Βρετανικό μουσείο υπάρχουν πινακίδες απ’ την Βαβυλώνα όπου αναφέρονται αρχεία παρατηρήσεων του πλανήτη Dilbat ο οποίος δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Στους αρχαίους Έλληνες και στους Κινέζους υπάρχουν παραδόσεις που υπαινίσσονται αστρονομική γνώση φαινομένων όπως τα φεγγάρια του Διός υποτιθέμενα Οι Ντογκόν σε τελετουργικό δρώμενο αφιερωμένο στον Σείριοπρωτοπαρατηρηθέντων από τον Γαλιλαίο, καθώς και των δαχτυλιδιών του Κρόνου. Όμως τα δύο αυτά φαινόμενα είναι καταγεγραμμένα από την φυλή των Dogon στην Αφρική. Οι Dogon επίσης κατέγραψαν και άλλες αστρονομικές γνώσεις όπως το τριπλό άστρο του Σείριου το οποίο είναι αδύνατον να έχει παρατηρήσει αυτή η αφρικανική φυλή χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου – Το τριπλό άστρο του Σειρίου αναγνωρίστηκε ως τριπλό Σείριος Α’ Β’ & Γ’ στην δεκαετία του ’80 . Σύμφωνα με τον Robert Temple οι γνώσεις αυτές είχαν δοθεί στους Dogon από τους Μινύες οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές αυτές από τους προ-ομηρικούς χρόνους.
ΤΥΠΟΙ ΦΑΚΩΝ
Οι παρακάτω τύποι φακών έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους. Ακολουθούν παραδείγματα από αρχαιολογικά ευρήματα.
a) plano-convex – επίπεδη η μία πλευρά κυρτή η άλλη
b) plano-concave – επίπεδη η μία πλευρά κοίλη η άλλη
c) biconvex – δύο κυρτές πλευρές
d) biconcave – δύο κοίλες πλευρές
e) convex-meniscus κυρτός μηνίσκος (μήνις- το αρχαιότερο όνομα της σελήνης)
δείτε περισσότερα στο : alfeiospotamos.pblogs.gr