Η πρώτη ημέρα της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Ψυχική Υγεία”#PsychikiYgeia_photo ήταν καταπληκτική!
H φωτογραφία πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται και ως ένα από τα μέσα έκφρασης σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας και κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά, έγινε αντικείμενο τέχνης συγγενικής με τη ζωγραφική. Λόγω της τεχνολογικής ανόδου και των προσιτών τιμών πλέον οι περισσότεροι μπορούν να δημιουργήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής αγγίζοντας σημαντικά θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει.
Ψυχική υγεία και ψυχική διαταραχή. Η υγεία, στην ψυχικής της διάσταση, είναι ένα υπερ πολύτιμο αγαθό. Υπό κανονικές συνθήκες την θεωρούμε δεδομένη. Τι γίνεται όμως όταν παύει να είναι δεδομένη και γίνεται ζητούμενο; Πόσο εξοικειωμένη είναι η ελληνική κοινωνία με τις έννοιες αυτές; Υπάρχει ακόμα στίγμα αναφορικά με την ψυχική διαταραχή στην ελληνική κοινωνία; Πώς βιώνει ένας άνθρωπος την ψυχική διαταραχή; Πώς την βλέπει ο ειδικός ψυχικής υγείας; Πώς την βλέπει ένας παρατηρητής; Πώς αντιλαμβανόμαστε έννοιες όπως Κατάθλιψη, Πανικός, Άγχος, Ιδεοψυχανασμός, Ψύχωση;
Όλα αυτά αναζητούμε μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με θέμα Ψυχική Υγεία που φιλοξενείται από 18/11 μέχρι 22/11 στο χώρο της ” psychocare athens – κυψέλη ψυχικής υγείας ” στη Λεωφόρο Κηφισίας 110 & Δ. Γούναρη 96 (είσοδος από Γούναρη) στο Μαρούσι.
Πρόσβαση μέσω ΗΣΑΠ (στάση Μαρούσι), Προαστιακού (στάση Κηφισίας), Αττικής οδού (έξοδος 11, Λ. Κηφισίας), ΟΑΣΑ (στάση Διαστ. Αμαρουσίου Α7, Α8, Χ14, 550, 500, 410)
Αξιοσημίωτη είναι η συμβολή του Υπεύθυνου Φωτογραφίας Κώστα Δερουκάκη
Την κριτική επιτροπή επιλογής των φωτογραφιών που εκτέθηκαν αποτέλεσαν άνθρωποι που σχετίζονται και υπηρετούν την τέχνη της φωτογραφίας, άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποια ψυχική διαταραχή, καθώς και ειδικοί του χώρου που υπηρετούν την ψυχική υγεία για πολλά χρόνια. «Τα έργα επιλέχθηκαν, αρχικά, με βάση την τεχνική τους επάρκεια. Κατόπιν, τον πιο ουσιαστικό ρόλο έπαιξε το κατά πόσον απέδιδαν βαθιές έννοιες σχετικά με την ψυχική υγεία και την ψυχική διαταραχή. Κατά πόσον δηλαδή μπορούσαν να αποτυπώσουν σημεία της ψυχικής κατάστασης που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος» επεξηγεί ο Στέφανος Κατσάρας, ιδρυτής της Psychocare Athens, Ψυχολόγος MSc.
«Η ιδέα της έκθεσης έχει στόχο την καταπολέμηση του στίγματος που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας και διαταραχής. Στην ουσία αποφασίσαμε να εκθέσουμε, στην κυριολεξία στο φως, την ψυχική υγεία και την ψυχική διαταραχή γιατί είναι κάτι που συμβαίνει γύρω μας, είναι μέρος της ζωής.Ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Και ευτυχώς είναι κάτι που πια αντιμετωπίζεται με σχετική μάλιστα ευκολία. Κατά συνέπεια, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να το αντιμετωπίσουμε και όχι να το κρύβουμε» προσθέτει ο ίδιος.
Στόχος των διοργανωτών είναι «η έκθεση να γίνει θεσμός ενάντια στο στίγμα στην ψυχική υγεία και διαταραχή». Σκοπεύουν να την επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά και να συνεχίσουν να τη διοργανώνουν σε ετήσια βάση.