Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια πιθανή αιτία της δυσλεξία, η οποία κρύβεται στους υποδοχείς φωτός τους ανθρώπινου ματιού. Αυτή η ανακάλυψη έδωσε πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της δυσλεξίας σε κάποιους από τα 700 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού που έχει διαγνωσθεί με την διαταραχή.
Oι κυτταρικοί υποδοχείς των ανθρώπων με δυσλεξία είναι συμμετρικά κατανεμημένοι και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους είναι ασύμμετρα.
Η συμμετρική αυτή κατανομή των κυτταρικών υποδοχέων και στα δύο μάτια, έχει ως συνέπεια ο εγκέφαλος των δυσλεκτικών να δέχεται δύο εικόνες, μια αρχική στο ένα ημισφαίριο και μία δεύτερη, κατοπτρική της πρώτης, στο άλλο, με διαφορά περίπου δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου. Γι’ αυτό και πολλές φορές μπερδεύουν το b με το d και το Ε με το 3 και το 6 με το 9.
Αντίθετα, στον εγκέφαλο μη δυσλεκτικών ατόμων δημιουργείται μόνο μια ενιαία εικόνα, εκείνη που σχηματίζεται από το μάτι που υπερισχύει.
Οι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο μάτι, το οποίο στους περισσότερους είναι το δεξί. Όταν πέφτει φως σε κάθε μάτι καταγράφονται δύο διαφορετικές ελαφρώς εκδοχές της ίδιας εικόνας και ο εγκέφαλος επιλέγει τη μία.
Αυτό που ισχύει στους δυσλεκτικούς είναι ότι δεν έχουν κυρίαρχο μάτι, καθώς οι κυτταρικοί υποδοχείς φωτός είναι συμμετρικά κατανεμημένοι, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μπερδεύεται.
«Η έλλειψη ασυμμετρίας μπορεί να συνιστά τη βιολογική και ανατομική βάση της δυσκολίας ανάγνωσης και γραφής. Στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια τους είναι ισοδύναμα και ο εγκέφαλός τους πρέπει διαδοχικά να επεξεργασθεί δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας οπτικής σκηνής», ανέφεραν οι Γάλλοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ρεν θεωρούν ότι αυτή η διαπίστωση μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση της δυσλεξίας μία απλή οφθαλμολογική εξέταση, αλλά και στην μετέπειτα θεραπείας της.
Πιστεύουν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί μία μέθοδος, η οποία θα διαγράφει την δεύτερη εικόνα από τον εγκέφαλο που μπερδεύει τους δυσλεκτικούς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED, η οποία αναβόσβηνε με ταχύτητα τόσο μεγάλη που δεν γινόταν αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.
Εκμεταλλευόμενοι την απειροελάχιστη αυτή χρονική καθυστέρηση, εμπόδιζαν την δημιουργία της δεύτερης εικόνας, ενώ εκείνοι διάβαζαν με αποτέλεσμα να μην μπερδεύονται.
Αναμένονται περισσότερες δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της νέας αυτής θεραπευτικής τεχνικής.