Γενικά...

20 συμβουλές για γονείς με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Written by milt-man

kids-school

Οι μαθησιακές δυσκολίες συνήθως εμφανίζονται στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού και εντοπίζονται είτε από τους γονείς είτε από τους δασκάλους. Οι παρακάτω συμβουλές βοηθούν τους γονείς να αντιμετωπίσουν σωστά τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών.
1. Καταρχήν, ψυχραιμία: Διαβάστε για τις μαθησιακές δυσκολίες, ενημερωθείτε για τις στρατηγικές αντιμετώπισης και βρείτε τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας.

2. Ξεκινήστε έγκαιρα: Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η παρέμβαση και αντιμετώπιση τόσο το καλύτερο.
3. Εντοπισμός δυσκολιών: Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει κάποια δυσκολία – θα το καταλάβετε από τις σχολικές επιδόσεις και την μελέτη στο σπίτι- μην το αγνοήσετε! Οι δυσκολίες δεν φεύγουν από μόνες τους μετά από λίγο καιρό ή όταν το παιδί μεγαλώσει. Μάλιστα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
4. Ζητήστε αξιολόγηση από ειδικό παιδαγωγό, έτσι ώστε αν διαγνωσθεί κάτι να ξέρετε και πως αντιμετωπίζεται.
5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας: Ο έπαινος ενισχύει τη θετική συμπεριφορά και την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Δώστε έμφαση στις ικανότητες του και όχι στις αδυναμίες του.
6. Κατανοήστε την απογοήτευση του παιδιού: Ο μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως απογοητεύεται γιατί βλέπει ότι παρόλο που προσπαθεί δεν τα καταφέρνει. Επίσης, συγκρίνει τον εαυτό του με τους συμμαθητές και αν ο δάσκαλος δεν είναι ευαισθητοποιημένος με τα θέματα των μαθησιακών δυσκολιών, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μέχρι και άρνηση για το σχολείο. Μιλήστε λοιπόν με το παιδί σας, δείξτε του την αποδοχή και κατανόηση σας.
7. Εξατομικευμένη παρέμβαση: Πολλές φορές οι γονείς δεν είναι τα κατάλληλα άτομα για να παρέχουν εκπαιδευτική βοήθεια σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, είτε επειδή δεν έχουν τις γνώσεις ή γιατί το παιδί αντιδρά. Σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση ειδικής αγωγής είναι απαραίτητη!
8. Ενημέρωση δασκάλων: Ενημερώστε τους δασκάλους του παιδιού σας για τις μαθησιακές του δυσκολίες και ζητήστε τους να βοηθήσουν το παιδί. Αν έχετε διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, δώστε την στο σχολείο ώστε να ενημερωθούν καλύτερα.
9. Συχνή επικοινωνία με τους δασκάλους: Φροντίστε να μιλάτε συχνά με τους δασκάλους του παιδιού σας ώστε να ξέρετε για τυχόν δυσκολίες αλλά και πρόοδο που παρατηρούν.
10. Επικοινωνία με συμμαθητές. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος συμμαθητής που το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει αν έχει αμφιβολίες για τις ασκήσεις ή δεν έχει σημειώσει κάτι σωστά.
11. Χρόνος για μελέτη: Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται βοήθεια με το καθημερινό διάβασμα. Φροντίστε να έχετε χρόνο αλλά και διάθεση!
12. Μην θυμώνετε: Αποφύγετε χαρακτηρισμούς, τιμωρίες και εντάσεις όσον αφορά τα μαθήματα, το διάβασμα και την σχολική επίδοση.. Δείτε πως ακόμα και η αντιγραφή από τον πίνακα μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για κάποια παιδιά! Οι φωνές δεν βοηθούν καθόλου στην εκπαίδευση, αντίθετα η επιβράβευση είναι πολύ αποτελεσματική.
13. Χρήση τεχνολογίας: Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι ηλ. υπολογιστές, οπότε μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε δημιουργικά. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρείτε σελίδες με παιχνίδια εξάσκησης.
14. Μην κάνετε εσείς τη δουλειά του παιδιού σας: Βοηθάω στο διάβασμα δεν σημαίνει ότι διορθώνω τα λάθη του παιδιού ή υπαγορεύω τις απαντήσεις. Σημαίνει ότι βοηθάω το παιδί στην οργάνωση της μελέτης του, του εξηγώ τι πρέπει να κάνει και είμαι εκεί τριγύρω αν το παιδί χρειαστεί βοήθεια- καλό είναι να μην κάθεστε από πάνω του όλη την ώρα!
15. Δημιουργικές ώρες: Εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα ή τις διακοπές για να περάσετε δημιουργικές ώρες με τα παιδιά σας, με έξυπνες επαναληπτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες κλπ. Παράλληλα, μην ξεχνάτε ότι το παιδί έχει ανάγκη να παίξει, να ξεκουραστεί, να κάνει κάτι άσχετο με το σχολείο!
16. Χρόνος για παιχνίδι: Ξεκινήστε το διάβασμα νωρίς, όσο το παιδί είναι ακόμα ξεκούραστο, έτσι ώστε να έχει χρόνο για παιχνίδι ή εξωσχολικές δραστηριότητες το απόγευμα.
17. Συγκεκριμένη ώρα μελέτης: Μην αφήνετε το παιδί να επιλέξει πότε θέλει να διαβάσει! Ορίστε την καλύτερα ώρα μελέτης και τηρείτε το πρόγραμμα καθημερινά.
18. Χώρος μελέτης: Ο χώρος θα πρέπει να είναι τακτοποιημένος, με καλό φωτισμό και ησυχία. Μην αφήνετε το παιδί να περιφέρεται στο σαλόνι διαβάζοντας ή με την τηλεόραση να παίζει στο άλλο δωμάτιο. Καλό είναι να έχει συγκεκριμένο χώρο μελέτης.
19. Δώστε υπευθυνότητες στο παιδί: Το παιδί σας πρέπει να είναι υπεύθυνο για την τσάντα του, τα βιβλία του και τις σημειώσεις του. Αν δυσκολεύεται, βοηθήστε το να μάθει να οργανώνει τα πράγματά του αλλά και να σημειώνει σωστά τις υποχρεώσεις του.
20. Ξεκινήστε τη μελέτη με ηρεμία: Αποφύγετε την απότομη μετάβαση από το παιχνίδι στη μελέτη, ενημερώστε το παιδί ότι σε λίγο ξεκινά η ώρα του διαβάσματος.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
πηγή : paidagwgos.blogspot.gr

 

About the author

milt-man

Η ζωή δεν σταματά να αναζητά και να μαθαίνει. όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν βρεις, θέλεις κι άλλο. Το κι άλλο είναι αυτό που σου δίνει ζωή για λίγο ακόμα.