Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία νέα συνήθεια που κερδίζει ολοένα και περισσότερους καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Στο post αυτό θα σας δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες γι αυτό, θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, την προσωπική μας εμπειρία, ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε ατμίζοντας, αλλά και θα μιλήσουμε για την ιδιότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως gadget, που έχει οδηγήσει αρκετούς να κατασκευάσουν ιδιαίτερα συναρπαστικές ιδιοκατασκευές, με τους Έλληνες ατμιστές να κατατάσσονται στους πλέον ενημερωμένους, αλλά και ικανούς κατασκευαστές και χρήστες.
Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή, η βασική λειτουργία της οποίας είναι να διοχετεύει ρεύμα σε μία αντίσταση, η οποία με τη σειρά της έχει στο εσωτερικό της ένα «φυτίλι», το οποίο εμποτίζεται με υγρό διαφόρων συνθέσεων και το οποίο ο χρήστης, ατμίζει. Τα υγρά που επιλέγει ο χρήστης να ατμίσει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχουν γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη ή ένα μείγμα αυτών των δύο, νικοτίνη σε περιεκτικότητα που ο χρήστης επιλέγει και φυτικά αρώματα που επίσης μπορεί να επιλέξει κάποιος από μία τεράστια ποικιλία που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στα διάφορα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα kits των οποίων το δοχείο για τον atomizer και το υγρό τοποθετούνται πάνω σε μπαταρίες, είτε σταθερής, είτε εναλλασσόμενης τάσης και οι οποίες μπαταρίες, η παροχή ή η ίδια η τάση, ελέγχεται με ηλεκτρονικούς τρόπους. Και η δεύτερη κατηγορία είναι τα μηχανικά mods, τα οποία είναι ιδιοκατασκευές που, για την διαχείριση της παροχής ρεύματος στον atomizer, δεν χρησιμοποιούν κανένα ηλεκτρονικό στοιχείο.
Στις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες, μπορεί κάποιος να βρει πάρα πολλές παραλλαγές. Είτε σχετικά με τις μπαταρίες κι αν αυτές είναι σταθερής ή μεταβλητής τάσης, είτε παραλλαγές που αφορούν τον τύπο του ατμοποιητή (cartomizer-clearatomizer – dripping και άλλα).
Σύντομη ιστορία
Η πρώτη απόπειρα για ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει κατοχυρωθεί από τον Αμερικανό Herbert A. Gilbert το 1963, αλλά οι συσκευές πρώτης γενιάς που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στην αγορά, αποδίδονται στον Κινέζο χημικό Hon Lik ο οποίος, το 2003 είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα πιεζοηλεκτρικό στοιχείο, προκειμένου αυτό να ατμοποιήσει υγρό που περιέχει νικοτίνη αναμεμειγμένη σε ένα διάλυμα προπυλενογλυκόλης.
Ο cartomizer όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή, ο μηχανισμός που ενσωματώνει την φυτιλοαντίσταση μέσα στο δοχείο που βρίσκεται το υγρό, επινοήθηκε και σχεδιάστηκε από τουςUmer και Tariz Sheikh. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 2007 και η λογική του χρησιμοποιήθηκε από τις περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ακόμα.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο – οι μύθοι
Το 2004, το ηλεκτρονικό τσιγάρο του Hon Lik λανσαρίστηκε στην Κίνα ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αρκετοί είναι οι κατασκευαστές που υποστηρίζουν το ίδιο. Η αιτιολόγησή τους είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένας άλλος ακόμα τρόπος λήψης της νικοτίνης στο σώμα του χρήστη, όπως οι τσίχλες ή τα επιθέματα, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την περιεκτικότητα του υγρού του σε νικοτίνη, ανά πάσα στιγμή.
Εμείς εδώ δεν θα σας πούμε κάτι τέτοιο. Για όσους χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με όποιο άρωμα και όποια σύνθεση κι αν έχει το ατμιστικό υγρό, δεν παύει να κάνουμε λήψη νικοτίνης. Μπορεί η λήψη αυτή να μην συνοδεύεται απ’ όλα τα υπόλοιπα συστατικά το καπνού, αλλά δεν παύει να είναι η συντήρηση ενός εθισμού, με την νικοτίνη να παραμένει μία ουσία η οποία και προκαλεί εθισμό και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο.
Φυσικά, μπορεί κάποιος να επιλέξει να ατμίσει με υγρά που έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε νικοτίνη, αλλά ανάμεσα στους μη καπνιστές, η άτμιση είναι το ίδιο σπάνια όπως και το… κάπνισμα.
Αν σας γράφουμε εδώ, στο digitallife.gr για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι γιατί χρησιμοποιώντας το, ανακαλύψαμε μία μεγάλη κοινότητα που αντιμετωπίζει το vaping σαν gadget και είναι τέτοιο. Πρόκειται για συσκευή με πολλές παραλλαγές, αρκετές τεχνικές κατασκευής που, η κάθε μία, δίνει τις δικές τις αποδόσεις και επιδόσεις στην ποιότητα της άτμισης. Όπως και στην περίπτωση συσκευών ευρείας χρήσης, όπως το smartphone, ή οι κάμερες, υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τα υλικά κατασκευής ή τις μεθόδους κατασκευής, υπάρχουν specs για τις μπαταρίες, υπάρχει διαφοροποίηση στον σχεδιασμό, το μέγεθος, το βάρος, την αυτονομία, ενώ παράλληλα υπάρχουν ένα σωρό αξεσουάρ που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από τα περίτεχνα σχεδιασμένα στόμια που μπορεί κάποιος να βάλει πάνω στο tank του, μέχρι και χειροποίητες θήκες για την μεταφορά του.
Σε επόμενες, περισσότερο ειδικές αναφορές, θα μοιραστούμε μαζί σας συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά, συσκευές με ποικίλα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τις δραστηριότητες μίας πολύ ενεργής παγκόσμιας κοινότητας από χρήστες, με αναφορές στα forum στα οποία συζητούν, τα πάμπολλα reviews που έχουν αναρτηθεί στο Youtube, τα αφιερώματα που πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερα τεχνολογικά site, τα οποία αντιμετωπίζουν (και αυτά) το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως gadget.
Είναι οι vapers παγκοσμίως «gadget-άδες»;
Οι vapers, πέρα απ’ το αν είναι εθισμένοι στη νικοτίνη ή στην άτμιση γενικότερα, είναι gadget freaks. Οι περισσότεροι ασχολούνται μανιωδώς με τις συσκευές τους, δοκιμάζουν διάφορα setups συνδυάζοντας μπαταρίες, αντιστάσεις, τρόπους τοποθέτησης του φιτιλιού και της αντίστασης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, γράφουν σε φόρουμ, αξιολογούν τα προϊόντα που έχουν δοκιμάσει.
Είναι όμως και «χημικοί». Πάρα πολύς κόσμος δεν αρκείται στα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης που υπάρχουν στην αγορά, αλλά προμηθεύεται βάσεις και αρώματα και δημιουργεί τα δικά του μείγματα που αρμόζουν περισσότερο στα γούστα τους και τις γεύσεις που θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη.
Κίνδυνοι
Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται κάποιος να κρατά δύο δεδομένα στην σκέψη του. Πρώτον ότι πρόκειται για μία συσκευή με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένη απόδοση και μία συσκευή που χρειάζεται συντήρηση, αλλά και δοκιμές πριν κάποιος καταλήξει σε εκείνη που τον ικανοποιεί. Η συσκευή αυτή, ανάλογα με την ποιότητακατασκευής της, ενέχει κινδύνους. Παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι σε αρκετές από τις συσκευές, οι κολλήσεις των μεταλλικών στοιχείων στις αντιστάσεις γίνονται με το γνωστό «καλάι», δηλαδή κασσίτερο, υλικό ιδιαίτερα τοξικό για τον άνθρωπο. Σε πολλές κατασκευές υπάρχουν πολλά πλαστικά μέρη, ακόμα και στις αντιστάσεις, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται να αλλοιώνουν τα πλαστικά, άρα και πιθανά, τις αλλοιώσεις αυτές να τις εισπνέουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις κόλλες.
Δεύτερον, ότι οτιδήποτε αφορά την πρόσμιξη και την άτμιση υγρών, ο μέσος χρήστης μπαίνει σε αχαρτογράφητη περιοχή. Γιατί;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζει (αν δεν το γνωρίζει ήδη) ότι η νικοτίνη είναι τοξική. Σε οποιαδήποτε ενασχόλησή του με νικοτίνη, θα πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους από αυτή. Έτσι, κατά την διάρκεια της πρόσμιξης των υγρών θα πρέπει να φορά γάντια, να προστατεύει τα μάτια και το δέρμα του. Τα υγρά δεν θα πρέπει να έρχονται ποτέ σε επαφή με ζώα ή παιδιά. Η νικοτίνη περνά στον οργανισμό και από το δέρμα και κάποιος ευαίσθητος οργανισμός, όπως ένα παιδί, μπορεί να δηλητηριαστεί από πολύ μικρή ποσότητα νικοτίνης που θα έρθει σε επαφή με το δέρμα του.
Επίσης αχαρτογράφητη περιοχή για τον χρήστη είναι το γεγονός ότι οι διάφορες γεύσεις που χρησιμοποιούνται για τα ατμιστικά υγρά, μπορεί μεν να προέρχονται από μαγειρικά αρώματα, αλλά κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ιατρικά ότι τα αρώματα αυτά μπορούν να ατμίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οφέλη
Στα οφέλη που μπορεί κανείς να πιστώσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η οικονομία είναι ένα από αυτά, αλλά βασίζονται και σε προσωπικές εντυπώσεις. Έτσι, ως χρήστης μπορώ να σας πω πως η μηνιαία δαπάνη για ανταλλακτικά και ατμιστικά υγρά για εμένα προσωπικά κυμαίνεται στα 20 ευρώ, ενώ κανείς πρέπει να υπολογίσει και τον χρόνο μέσα στον οποίο θα κάνει απόσβεση της συσκευής του, ανάλογα τον τύπο και την ποιότητα (άρα και την τιμή) που έχει επιλέξει. Αν χρειάζεστε να υπολογίσετε μία αρχική δαπάνη, θα υπολογίσετε περίπου 50 ευρώ για κάποια βασικά starter kits με τις τιμές αυτές να ανεβαίνουν ανάλογα τις επιλογές που θα κάνετε. Εύρος τιμής θα αντιμετωπίσετε και στα υγρά αναπλήρωσης, ανάλογα αν επιλέγετε έτοιμες λύσεις που βρίσκετε στα καταστήματα, ή αν φτιάχνετε υγρά αναπλήρωσης μόνοι σας.
Στα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα προσθέσουμε και την τεράστια διαφορά που έχουμε εμείς ως χρήστες σε ζητήματα αισθητικής και υγιεινής. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επιβαρύνει κάποιος το περιβάλλον του και τον εαυτό του στην μυρωδιά του τσιγάρου ή τις στάχτες, ενώ είναι μεγάλη η διαφορά στους φανατικούς καπνιστές, όσον αφορά τον βήχα που προκαλεί το τσιγάρο, ή το κιτρίνισμα στην οδοντοστοιχία και τα χέρια.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα
Η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, αν και γνώρισε μία απότομη ανάπτυξη πριν 3 χρόνια και μία εξίσου απότομη πτώση, πλέον φαίνεται να ωριμάζει και να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ενημερωμένα σημεία πώλησης στην επικράτεια. Πέρα από τις «αλυσίδες» καταστημάτων, υπάρχουν αρκετά καταστήματα στις πόλεις της Ελλάδας, είτε που ασχολούνταν με ηλεκτρονικά και πρόσθεσαν στη γκάμα των προϊόντων τους το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε αυτόνομα καταστήματα αποκλειστικά με είδη άτμισης. Πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπου ολοένα και περισσότερα e-shops εμφανίζονται που ασχολούνται αποκλειστικά με το vaping.
Όπως και σε όλα τα είδη, στα καταστήματα (ηλεκτρονικά και φυσικά) που θα βρείτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα συναντήσετε ενημερωμένους και όχι ενημερωμένους επαγγελματίες, φτηνές ή ακριβές τιμές. Όπως και σε κάθε είδος που ψωνίζετε, χρειάζεται να κάνετε έρευνα αγοράς και να βρείτε εκείνο το σημείο πώλησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας, τόσο ποιοτικά, όσο και τιμολογιακά.
Το ενδιαφέρον της Ελληνικής αγοράς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η ύπαρξη εταιρειών και ατόμων που έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων (mods κυρίως) αλλά και υγρών αναπλήρωσης, τα οποία διαθέτουν με μεγάλες αξιώσεις στη διεθνή αγορά.
Πώς ξεκινάς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σας πούμε μόνο τις δικές μας εντυπώσεις. Αν είστε καπνιστές και ξεκινήσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή όχι, είναι δική σας υπόθεση και κανείς δεν χρειάζεται να σας συμβουλεύσει γι αυτό. Αν δεν είστε καπνιστές δεν έχετε κανένα λόγο να αρχίσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε την ιδέα της άτμισης ενός αρώματος ή γεύσης. Επίσης, μην μπείτε στη διαδικασία να ξεκινήσετε την άτμιση με την δικαιολογία ότι θέλετε να ξεπεράσετε τον εθισμό σας στη νικοτίνη. Κανένας σοβαρός κατασκευαστής δεν θα σας παρουσιάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής καπνίσματος και αν κάποιος το κάνει, μην τον αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα ούτε εσείς.
Ξεκινώντας με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα σας λέγαμε να κρατάτε το μυαλό σας ανοιχτό και να δοκιμάζετε. Δοκιμάζοντας θα βρείτε τη σύνθεση υγρών αναπλήρωσης που σας ταιριάζει (αν θα έχουν ως βάση τη γλυκερίνη, την προπυλενογλυκόλη ή μείγμα των δύο), δοκιμάζοντας θα βρείτε τη συσκευή εκείνη που θα σας δίνει την καλύτερη γεύση και την μεγαλύτερη ικανοποίηση ή την αυτονομία και την χρηστικότητα που χρειάζεστε. Όπως και στην περίπτωση των gadgets, δεν υπάρχει χρυσή συνταγή και ο τύπος του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των υγρών που θα επιλέξετε, θα είναι καθαρά προσαρμοσμένα στη δική σας ανάγκη.
Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε είναι, ξεκινώντας, να ενημερωθείτε από τις διάφορες κοινότητες χρηστών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να συζητήσετε τις ανάγκες σας και τις εντυπώσεις σας με πιο έμπειρους ατμιστές, αλλά και να ψωνίζετε από καταστήματα που μπορούν να σας προτείνουν καλύτερες λύσεις για την άτμισή σας.
Συνέντευξη του καρδιολόγου Δρ. Φαρσαλινού που απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου; Αποτελεί ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οριστική διακοπή του καπνίσματος;
Ο καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, απαντάει στα παραπάνω καθώς και άλλα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Δεδομένου ότι κ. Φαρσαλινός παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της πρώτη μελέτης παγκοσμίως για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία, οι απόψεις του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Πώς λειτουργεί -για τον οργανισμό- το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.
Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο την χημική εξάρτηση (χορηγώντας νικοτίνη στον οργανισμό) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα. Οφείλω να τονίσω πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στον καπνιστή και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή ως νέα συνήθεια από μη-καπνιστές.
Η χρήση του βλάπτει την καρδιακή λειτουργία;
Παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί αρκετά χρόνια στην παγκόσμια αγορά (με σημαντική αύξηση της χρήσης τα τελευταία 2-3 χρόνια μόνο), ελάχιστες κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Πρόσφατα είχα την τιμή να προσκληθώ για να ανακοινώσω και να παρουσιάσω σε συνέντευξη τύπου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήσαμε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την πρώτη παγκοσμίως που διερεύνησε τις άμεσες επιπτώσεις της χρήσης του στην καρδιακή λειτουργία.
Τα πρώιμα αποτελέσματα σε 42 άτομα, 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και 20 καπνιστές, έδειξαν πως, σε αντίθεση με το κάπνισμα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκάλεσε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να εκτιμήσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις, που δεν διερευνήθηκαν στη δική μας μελέτη.
Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια για να δούμε τέτοιες μελέτες, αφού η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ακόμη πολύ πρόσφατη. Το καίριο ερώτημα είναι αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο, και εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε η μελέτη μας και οι μελλοντικές μελέτες που θα πραγματοποιήσουμε. Ακόμη κι αν βρούμε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, μας ενδιαφέρει αν αυτές είναι σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
Πώς επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία από το κανονικό τσιγάρο και πώς από το ηλεκτρονικό;
Γνωρίζουμε από πληθώρα μελετών πως το συμβατικό τσιγάρο προκαλεί τόσο άμεσες διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία (την στιγμή δηλαδή που καπνίζει ο χρήστης) όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις μέσω της πρόκλησης αθηρωμάτωσης και αύξησης του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 χημικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι οξειδωτικά και προκαλούν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν κυρίως 3 συστατικά και κάποιες αρωματικές ουσίες, συνολικά λιγότερες από 20 ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουμε καύση (όπως συμβαίνει στο συμβατικό τσιγάρο, σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών) αλλά εξάτμιση υγρού σε θερμοκρασίες κάτω από 200 βαθμούς.
Τοξικολογικές μελέτες έδειξαν πως βλαβερές ουσίες όπως νιτροσαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είτε δεν ανιχνεύτηκαν καθόλου είτε βρέθηκαν σε ποσότητες 500-1400 φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες ποσότητες που περιέχει ένα συμβατικό τσιγάρο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη μας χρησιμοποιήσαμε υγρό που είχε προηγουμένως ελεγχθεί από το εργαστήριο του «Δημόκριτου» και στο οποίο δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές ουσίες ( NOBACCO – USA Mix 11mg). Ήταν το μόνο νικοτινούχο υγρό εκείνη την περίοδο στο οποίο είχε γίνει τέτοιος έλεγχος.
Επηρεάζεται η υγεία των πνευμόνων από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Και σε αυτό τον τομέα, τα δεδομένα είναι πολύ λίγα. Έχει δημοσιευθεί μια μελέτη σε 30 καπνιστές και έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικό συνέδριο άλλη μία σε 32 άτομα, που αφορούσαν τις άμεσες επιτπώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αναπνευστική λειτουργία.
Και οι δύο μελέτες έδειξαν πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν από έλληνες επιστήμονες, κι αυτό δείχνει ότι είμαστε πρωτοπόροι στην έρευνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ακόμη όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να συγκρίνουν το ηλεκτρονικό με το συμβατικό τσιγάρο στις επιπτώσεις τους στο αναπνευστικό σύστημα, κι αυτό αποτελεί το καίριο ερώτημα όπως προείπα.
Αποτελεί «ασφαλές» υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου;
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκφράσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό. Μπορεί ο καθένας μας να έχει μια προσωπική γνώμη, οφείλουμε όμως να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον κόσμο και να ομιλούμε μόνο με επιστημονικά δεδομένα.
Οι εργαστηριακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικές, όπως και η δική μας μελέτη, παρόλα αυτά πρέπει να περιμένουμε να γίνουν περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές μελέτες πριν μιλήσουμε με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε πάντως με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι το συμβατικό τσιγάρο.
Είναι πιο «ασφαλής» ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τον καπνό των κανονικών για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον γύρω χώρο;
Εδώ τίθεται το πολύ σημαντικό θέμα του παθητικού καπνίσματος. Και οι αρνητικές επιτπώσεις του είναι σημαντικές. Όσο αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κι εδώ τα δεδομένα είναι πολύ λίγα. Σίγουρα η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκλύει κάποιες χημικές ουσίες στο περιβάλλον.
Είχα την τύχη να προσκληθώ ως επιστημονικός σύμβουλος σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, και αφορούσε την σύγκριση των ουσιών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα αποτελέσματα που παρουσιάσαμε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας μελέτης Νικοτίνης και Καπνού που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες έδειξαν πως με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εκλύονται σημαντικά λιγότερες χημικές ουσίες στο περιβάλλον, ενώ απουσίαζαν πλήρως τοξικές ουσίες όπως τολουόλη, μονοξείδιο του άνθρακα και ακρολείνη.
Είναι καλύτερα να ελαττώσει κάποιος το κανονικό τσιγάρο (μέχρι να το κόψει) ή να επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το καλύτερο είναι για κάποιον να μην καπνίσει ποτέ. Από εκεί και πέρα, ο καπνιστής πρέπει να προσπαθήσει να το κόψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σπανίως η σταδιακή ελάττωση οδηγεί σε διακοπή του καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα στην διακοπή του καπνίσματος.
Δυστυχώς όμως η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα τους είναι σχετικά μικρή, με το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών (που φτάνει και το 80% σε κάποιες μελέτες) να παραμένουν ή να ξαναγίνονται καπνιστές μετά από 1 χρόνο. Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπου όλα τα διαθέσιμα μέσα αποτυγχάνουν, μπορεί να έχει αξία το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι πάντως πολύ νωρίς για την επιστημονική κοινότητα να συστήσει επίσημα την χρήση του, και υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με το θέμα.
Υπάρχουν όμως οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Συμβούλιο Επιστήμης και Υγείας που ενθαρρύνουν την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως υποκατάστατο του συμβατικού.
Μέχρι σήμερα, επαρκούν οι έρευνες ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα υπέρ και τα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Από τις πιο πάνω απαντήσεις μου είναι προφανές πως είμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως πράγματι είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο σύντομο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά η έρευνα, παρόλα αυτά θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να διερευνήσουμε όλο το φάσμα των επιπτώσεων.
Μέχρι τότε, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει έλεγχος στην ποιότητα των υγρών που κυκλοφορούν, να δημιουργηθούν κανόνες και να ελεγχθεί η αγορά. Διότι δυστυχώς σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε είτε να κατασκευάζει είτε να εισάγει υγρά για χρήση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένος έλεγχος ή πιστοποίηση.
Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε πολλά υγρά που κυκλοφορούν στην αγορά από πανεπιστημιακά τοξικολογικά εργαστήρια, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει γίνει κάτι τέτοιο (αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες προσπάθειες ευρωπαϊκών εταιριών). Παρόλα αυτά, πιστεύω πως είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες από τις αρχές δημόσιας υγείας κι όχι να υποκαθίσταται ο ρόλος τους από τις επιχειρήσεις.
δείτε και το σχετικό video εδώ :
Πηγές: Guide To Vaping, Wikipedia, E-kapnisma, Greek Vapers, E-Cigarette Forum, Digital Trends newsbeast.gr