Ο Τζέιμς Κόμει (James Comey) είναι ο τωρινός διοικητής του FBI. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος ειδοποίησε εγγράφως και κατευθείαν, δηλαδή παρακάμπτοντας την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα σημαντικό θέμα που αφορά το σκάνδαλο του ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρυ Κλίντον όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ο Κόμει πριν από καιρό είχε δηλώσει ότι η έρευνα για ποινικά κολάσιμα αδικήματα της Χίλαρυ Κλίντον έχει κλείσει και δεν θα της αποδοθεί καμιά ευθύνη και επακόλουθη πιθανή καταδίκη.
Όμως τώρα ο Κόμει ειδοποίησε επισήμως το Κογκρέσο ότι η σχετική έρευνα συνεχίζεται δυναμικά και καινούργια στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια από το αρμόδιο τμήμα του FBI που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και βαριές καταδίκες για την Χίλαρυ Κλίντον.
Η ενέργεια αυτή του Kόμει βρήκε μεγάλη μεν ανεπίσημη δε αρνητική κριτική από τις άμεσες προϊστάμενες του στο υπουργείο δικαιοσύνης, την Λορέττα Λύντς (Loretta Lynch) και την αντικαταστάτρια της Σάλλυ Γέιτς (Sally Yates), όπως αναφέρει το CNN.
Δηλαδή δεν υπήρξε ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου δικαιοσύνης και του διοικητή του FBI στην δεδομένη περίπτωση. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να υπάρξει μιας και η μη δημοσιοποίηση αρνητικών εξελίξεων για υποψηφίους για την Προεδρία των ΗΠΑ εξήντα (60) μέρες πριν τις εκλογές είναι μια άγραφη και άτυπη πρακτική και όχι νόμος του αμερικανικού κράτους.
Η δική μας πολιτική εκτίμηση είναι ως εξής :
Κατ αρχήν ο Κόμει βλέποντας την μεγάλη πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ πήρε την πολιτική απόφαση να μην καλύψει την Χίλαρυ Κλίντον.
Δεύτερον ο Κόμει είχε διαβεβαιώσει το Αμερικανικό Κογκρέσο γραπτώς ότι η σχετική έρευνα είχε σταματήσει. Όμως επειδή αυτή η δήλωση του πια δεν ήταν αληθής, επέλεξε να πει την αλήθεια για να είναι καλυμμένος από κάποια σχετική μελλοντική κατηγορία ψευδορκίας ή μη αληθούς δήλωσης.
Τρίτον ήταν ο ίδιος ο Κόμει που είχε απαλλάξει την Χίλαρυ Κλίντον από κάθε κατηγορία. Προφανώς δεν ήθελε να ρισκάρει να αποδοθούν μελλοντικές κατηγορίες στον ίδιο για ιδιαίτερη μεταχείριση της Κλίντον σχετικά με ποινικά κολάσιμα αδικήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε άλλο προηγούμενο παρασκήνιο η Λορέττα Λύντς είχε μυστικά συναντηθεί με τον σύζυγο της Χίλαρυ, τον Μπίλ Κλίντον στις αρχές Ιουλίου του 2016. Εκείνη η συνάντηση είχε γίνει λίγο πριν την δημοσίευση της έκθεσης της ειδικής επιτροπής (United States House Select Committee on Events Surrounding the 2012 Terrorist Attack in Benghazi) σχετικά με πιθανές ευθύνες της Χίλαρυ Kλίντον για ελλειπή μέτρα ασφαλείας στην επίθεση της Αμερικανικήε Πρεσβείας στην Μπενγκάζι. Θυμίζουμε ότι η επίθεση είχε γίνει από μέλη της οργάνωσης Ansar al-Sharia και είχε ως θύματα τον αμερικανό πρέσβη στην Λιβύη, διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και προσωπικό συνεργαζόμενο με την CIA. Άρα η μυστική επίσκεψη έφερε υποψίες αλλοίωσης της ροής της δικαιοσύνης εις όφελος της Χίλαρυ Κλίντον.
Τότε οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον είχαν ανησυχήσει για τον δυσμενή αντίκτυπο που θα είχε στην κοινή γνώμη οι υποψίες για την χειραγώγηση της δικαιοσύνης υπέρ της Κλίντον.
Βέβαια δεν ήταν και η πρώτη φορά. Από τα wikileaks μαθαίναμε το προηγούμενο Σάββατο ότι ο Ντένις Τσένγκ (Dennis Cheng), διευθυντής οικονομικών υποθέσεων του επιτελείου της Κλίντον, την είχε προειδοποιήσει για δωρεές που δεχόταν η προεκλογική της εκστρατεία από τον Ερντογάν με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση των τουρκικών υποθέσεων.
Τελικώς ίδιος ο Τζόν Ποντέστα (John Podesta), δηλαδή ο γενικός διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρυ Kλίντον, είχε εκφράσει την βαθιά απογοήτευση του για τις αποφάσεις της ακόμη πριν την εκκίνηση της προεκλογικής της εκστρατείας.